met Luc Gulinck, dé expert in dit vakdomein

Luc Gulinck is dé domeinexpert in Vlaanderen.


Luc Gulinck ken ik al langer als collega maar ook als expert inzake auteursrecht, naburige rechten en contracten allerhande binnen de muziekscène. Hij heeft een zeer uitgebreide kennis over al deze zaken en geldt – dat mag je gerust stellen – als dé domeinexpert in Vlaanderen. Dankzij onze vele gesprekken heb ik heel wat geleerd over deze uiterst belangrijke materie, zowel voor de uitvoerende musicus als de componist/songwriter, en steeds gaf hij een duidelijk antwoord op mijn vele vragen.

Maarten Weyler

Leren Componeren, Halewynstichting

Maarten Weyler
Luc Gulinck

Luc Gulinck

Luc Gulinck is jurist, gespecialiseerd in auteursrecht, naburige rechten en mediarecht. 

Als zelfstandig juridisch en zakelijk raadgever staat hij sinds 2004 auteurs, componisten, uitvoerende kunstenaars, producers, managers, televisie-, film- en platenproducenten, uitgevers en andere actoren in de internationale muziek- en audiovisuele industrie bij.

Hij deed o.a. ervaring op bij het toonaangevende dance-label R&S Records en bij majors als Sony Music Entertainment en EMI Music. Luc was gedurende tien jaar (tot 2019) voorzitter van PlayRight (de Belgische beheersvennootschap voor de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars). Sinds begin 2021 is hij lid van het bestuursorgaan van Sabam, de Belgische beheersvennootschap die instaat voor het beheer van de rechten van auteurs, componisten en uitgevers.

Hij doceert als gastprofessor aan het Conservatorium/School of Arts Gent de cursus ‘Juridische en zakelijke aspecten van de muziekindustrie’. Die vormde de basis voor zijn in 2019 verschenen boekwerk ‘Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes …)’ (https://www.lannoo.be/nl/hier-tekenen-en-let-niet-op-de-kleine-lettertjes).

Van die omvattende gids doorheen het juridische en zakelijke labyrint van de muziekwereld zag recent ook de Franse vertaling het licht (https://www.lannoo.be/fr/signez-ici).

Nuttige info over de onderwerpen die Luc aansnijdt in zijn webinars vind je (o.a. in de vorm van een kennisbank) ook op zijn website http://www.nevermindthesmallprint.be/nl/.

Zijn kennis opgedeeld in twee allesomvattende webinars


Luc Gulinck auteursrecht
De basiscursus voor iedereen die bezig is met muziek.


Better safe than sorry!luc gulinck contracten in de muziekindustrie
Dit is de vervolgcursus voor de optredende muzikant over contracten in al hun vormen.


Sta juridisch stevig in je schoenen!


Cursusinhoud

CONTRACTEN

in de muziekindustrie

  Welkom!
Available in days
days after you enroll
  1. GROEPSOVEREENKOMSTEN
Available in days
days after you enroll
  2. SESSIEOVEREENKOMSTEN
Available in days
days after you enroll
  3. OVEREENKOMSTEN MET MUZIEKUITGEVERS
Available in days
days after you enroll
  4. OVEREENKOMSTEN MET PLATENFIRMA’S
Available in days
days after you enroll
  5. CONCERTOVEREENKOMSTEN
Available in days
days after you enroll
  6. MANAGEMENT- EN BOEKINGSOVEREENKOMSTEN
Available in days
days after you enroll
  7. PRODUCERS- EN REMIXOVEREENKOMSTEN
Available in days
days after you enroll
  8. MUZIEK IN AUDIOVISUEEL – CONTRACTUEEL KADER
Available in days
days after you enroll


cover hier tekenen luc gulinck
20% KORTING OP HET BOEK


Na inschrijving krijgt u ook een voucher van -20% voor het boek "Hier tekenen!"

via de site van Lannoo Uitgeverij

Brihang/Boudy Verleye in De Morgen van 28 juni 2020.‘Lezen kost me veel moeite, omdat ik dyslexie heb, maar ik probeer het wel te doen. Onlangs heb ik een boek besteld van Luc Gulinck, een jurist, over auteurs­rechten in de muziekbusiness: Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes...). Ik zou het willen aanraden aan alle jonge muzikanten die een platencontract willen tekenen. Je moet niet zomaar toehappen. Voor je een deal sluit, moet je je goed informeren en de voorwaarden grondig onderzoeken. Want vaak word je verblind door het geld en zie je pas achteraf wat er tegenover staat.

Brihang.be

Brihang in De Morgen van 28 juni 2020

Pieterjan Seynaeve

'Luc Gulinck schreef heel recent het boek 'Hier tekenen!, De spreekwoordelijke Bijbel van alles wat te maken heeft met auteursrecht, contracten, licenties etc. in België. Het is een must read voor iedereen die een serieuze carrière in de muziekbusiness overweegt'


- PJ Seynaeve -


Freelance music producer and audio engineer

'Informatief, vlot leesbaar en alomvattend. Het enige negatieve dat we erover kunnen zeggen, is dat het vanaf nu enkel en alleen onze eigen schuld is als we businessgewijs nog eens fouten maken.'

- Uberdope -

Ondernemers in hiphop, bonzen van Fake Records
Uberdope