BASS BASICS

Leer de bassics met Wouter Berlaen.

   Watch Promo

Your Instructor


Wouter Berlaen
Wouter Berlaen

Wouter Berlaen voorziet al 20 jaar God & Klein Pierke van lage tonen: van Leki tot De Laatste Show Band en van K3 tot Eddy Wally zaliger, deze muzikant staat geseind als werkpaard in de studio én op het podium. Zelfs internationale sterren als Chaka Khan, Ali Campbell (UB40) en Lou Rhodes (Lamb) werden occasioneel door deze Zultenaar nederig van baslijnen voorzien. Momenteel tourt hij als vaste bassist met Raymond Van Het Groenewoud.

Hij studeerde af aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel als “Meester in de elektrische bas/contrabas”. Hij kreeg er voornamelijk les van Bart De Nolf, Michel Bisceglia, Kris Defoort, Jeroen Van Herzeele e.a. volgde er ook zijn lerarenopleiding – tot op heden is hij zelf actief als docent basgitaar in de Kunsthumaniora Brussel, Conservatorium Gent (SOA), de Gemeentelijke Academie Grimbergen en de Academie voor podiumkunsten Gent.

In zijn drukke freelancebestaan begeleidt Berlaen occasioneel artiesten van diverse pluimage: van schlager artiesten (Laura Lynn, Benny Neyman, Vader Abraham e.a.) en diva’s (Hadise, Lady Linn, Belle Perez e.a.) over chansonniers (Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen) tot alternatieve acts en songwriters (Sioen, Tom Helsen, Milow etc.).

Ook in de studio is Berlaen graag gezien als sessiemuzikant. De baslijn op “Me & my guitar” van Tom Dice is Berlaens bekendste handtekening, maar hij speelde daarnaast cd/dvd/singles in voor verschillende artiesten, waaronder Wigbert, Kommil Foo, Born Crain, Pieter Embrechts, Lunascape, Cartel Deluxe, dirk Blanchart, Leki, Anton Walgrave, Bart Herman, Brian Clifton (film ‘Blinker & de Blixvaten), Laura Lynn, K3, Ketnetband, Eurosong for Kids, Radio 2 Band, Andes, Amaryllis Temmerman, Lenny & de Wespen, Fritz Van den Heuvel, Barbara Dex, Lynn Verlayne, Eva’s Sparrow, Kato, Arne Vanhaecke, The Boonx, Guy Swinnen, Mama’s Jasje, Jef Neve, Urbanus, Cappaert Sisters, Bert Verbeke, Will Tura e.a.

Als componist/arrangeur/producer is Berlaen vooral in de theater- en comedywereld betrokken bij producties van Gino Sancti (“We gaan nog lang niet dood. Terminaal” en “V.I.P.”), Han solo (“Racist” en “Multikul), Henk Rijckaert (“Het Experiment”) en Luc De Vos (“De Alpenzusjes”). Ook als tekst- en scenarioschrijver verleent hij regelmatig zijn bijdrage aan diverse comedians/acteurs.

Als muziekproducer is Berlaen, sinds het bouwen & uitbaten van zijn eigen PRESS PLAY Studio & Platenlabel in 2015, een veelgevraagde duivel-doet-al die platen producete voor divers ariesten als Sabien Tiels (“Mannelijk schoon” – een duettenplaat met oa. Stef Bos, Rocco Granata, Nol Havens, Hans De Booij e.v.a.), Bert Verbeke, Raf Walschaerts, De Planckaerts, Guy Swinnen & Barbara Dex, Jan De Smet & Urbanus en vele anderen.

Sinds 2011 doet Berlaen ook een stap naar voren als frontman om in zijn Zultse dialect 4 popplaten uit te brengen (“Vanuivoert” , “De loatste man”, “Van mijn erf” en “Kort & krachtig/’t Beste van de reste”) waarvan songs als “Oe ver’est nog?”, “Ge zij were zat”, “Brengt ui zuster mee” en “Oltijd blijv’n goan” vlot passeerden op Radio 1 & Radio 2. Een succesvolle theatertour, geflankeerd door oa. Maaike Cafmeyer werd ondernomen in 2013, menige festivals als Boterhammen in het Park (AB Brussel), Gentse Feesten, Festival Dranouter en Maanrock Mechelen volgden én Berlaen werd door Raymond van het Groenewoud uitgenodigd om een duet te zingen op Nekkanacht 2013. Berlaen zong ook in de hommage aan kleinkunstenaar Miel Cools, tijdens zijn allerlaatste tournee in 2013 en Johan Verminnen nodigde Berlaen uit op zijn recentste Radio 1 sessie, samen met oa. Paul Michiels, Senne Guns en Raymond van het Groenewoud. In het najaar van 2014 bracht hij een hommage aan de 10 jaar geleden overleden Bram Vermeulen, samen met oa. Katarina Vermeulen, Jelle Cleymans, Wigbert en Antje De Boeck. In 2018 bracht Berlaen samen met opper-Scab Guy Swinnen & Barbara Dex de Té Gek?! Single “Voel me goed, voel me beter” uit. In 2021 zal hij ook zijn eigen versie van Johan Verminnens “Paulien” releasen op diens best of album tgv. zijn 70ste verjaardag.

www.berlaen.be

www.berlaenfromzulte.be

En alsof dat nog niet genoeg is, smijt Berlaen zich in de coronatijden van het bevreemdende jaar 2020 op een eigen audiopodcast waarin hij zijn passie voor bassen koppelt aan wijn degusteren. In “Bassed in Belgium” nodigt hij elke episode een college-bassist uit in zijn homestudio Le Garage om het glas te heffen op diens muzikale carrière en zo een goed gesprek te hebben met de mens achter het instrument.

'Basgitaar voor beginners' op radio 1

https://radio1.be/luister/select/interne-keuken/wo...


Courses Included with PurchaseBASS & FX
Bassed in Belgium & Masterclass
Mirko Banovic
€4,12
THE ART OF PLAYING ALONE
Bassed in Belgium & Masterclass
Michel Hatzigeorgiou
€4,13

Original Price: €8,25


"Wouter is de begeleider die elke student hoopt voor zich te hebben lopen gedurende de stevige wandeling doorheen een bas-opleiding. Eerst creëert hij een noodzakelijke en technische bas(s)is(t) om je later vriendelijk te verzoeken je eigen stem te vinden. Als gerespecteerde en veelzijdige muzikant, producer en podcastmaker geeft Wouter je bakken inspiratie en motivatie om steeds het onderste uit de kan te halen. Door zijn talloze ervaringen krijg je een realistische kijk op de professionele muziekwereld en duik je er zelf met veel goesting in. Naast dit alles is Wouter gewoon een ontzettend warme, grappige en unieke mens waarmee je eindeloos kan blijven keuvelen."

- Trui Amerlinck, bass, cello, contrabas, Tsar B, Rosa Butsi,..


Frequently Asked Questions


Wanneer start en eindigt de cursus?
Deze cursus start nu en is voor altijd beschikbaar. Het is een complete en volledig op eigen tempo te volgen cursus. Jij beslist dus wanneer je begint en wanneer je eindigt.
Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?
Je leven lang. Na inschrijving, heb je ongelimiteerde toegang tot deze cursus, zolang je er behoefte aan hebt - met het toestel naar jouw keuze.
Wat als ik niet tevreden ben met de cursus?
We willen alleen tevreden studenten! Ben je binnen de 14 dagen toch niet tevreden dan krijg je een volledige terugbetaling. Zonder gedoe. Dus geen risico voor jou!
Hoe zorgen jullie ervoor dat ik mijn doel bereik?
Geen overload! We hebben de cursus opgedeeld in hapklare brokjes. Zo zorgen we ervoor dat je niet overstelpt geraakt met informatie. UDL We maakten ook alles heel erg aanschouwelijk, beeld en woord gaan hand in hand. Dankzij de video's kun je ook zoveel keer herbekijken als je wil. Voor meer info over wat UDL precies is check onze pagina https://musicmasterclasses.be/p/about De werkelijke afstand tussen Wouter en jou is slechts een berichtje in de comment. Hij helpt je graag met persoonlijke feedback.

Get started now!